Månedens øl i Kinorevuen

Jóla Bryggj

Wienerøl, 5,8 %
Föroya Björ, 
Klaksvik
Færøerne

Jóla Bryggj er en mild og meget letdrikkelig version af den østrigske øltype Wiener. Mørk gylden, rødlig med cremefarvet fint og holdbart skum. Duft og smag er maltsød med let karamel. Sødmen er holdt i skak af en fin tilsætning af humle, der skaber en fin og lettilgængelig balance uden ret megen bitterhed. Eftersmagen er lang og sødlig.

Wiener-øllet har sine rødder – som navnet antyder – i området ved Wien i det nuværende Østrig. Typen blev præsenteret første gang i 1841 som en helt ny type øl, der kombinerede de tyske koldgærende bryggemetoder med den engelske malttyper, der tilsammen gav en undergæret rødlig øltype, der hurtigt blev ekstremt populær i Europa.

I dag er der mange, der holder af øltypen i form af de danske bryggeriers ”Classic”-øl, der er en fortolkning af den klassiske wienerøl.

Föroya Bjór er et familieejet færøsk bryggeri, der blev grundlagt i 1888. Grundlæggeren Símun í Vági tog i 1883 til Danmark for at blive bager, men han lærte også at brygge øl. Tilbage på Færøerne startede han sin egen virksomhed i 1888 med bageri, bryggeri, rederi og landbrug. Bryggeriet, der stadig er i familiens eje, er fortsat kendt for at levere øl i meget fin kvalitet.

Øllen er udvalgt og beskrevet af ølskribent John Jensen