Månedens øl i Kinorevuen

Plain Porter

Porter, 4,2 %
Porterhouse Brew Co.
Dublin, Irland

Plain Porter er en let version af den klassiske engelske porter. Den vandt i 1998 førstepræmie i konkurrencen ”The Best Stout in the World” (Brewing Industry International Awards…. Blandt nogle kaldet bryggernes Oscar).

Plain Porter er klar, meget mørk brun med kortvarigt lysebrunt skum. Hvis ikke den er alt for kold, har den en svag duft, der er præget af mørk malt og en smule kaffe. Smagen er tynd med kraftigt præg af mørk malt, hasselnød og espressoskum.

Porteren er en gammel engelsk øltype. Den almindelige fortælling er, at porteren blev udviklet som en brygget version af en blandingsøl, der blev kaldt ”Three Treads”, men fagfolks nærmere undersøgelser har vist, det er en skrøne. Three Threads eksisterede faktisk, men porteren har, ifølge blandt andre den anerkendte engelske øl-skribent Martyn Cornell, sit udspring i begyndelsen af 1700-tallet, da traditionsbundne bryggere i London blev presset af nye bryggere, der havde succes med lysere pale ales. Indtil da havde brown ale været den dominerende øltype, men omkring 1720 dukker der en videreudvikling af denne øltype op med større mængde humle og lagring på bryggeriet, hvilket ikke var almindeligt på den tid. Og det er denne øl, der blev populær blandt dragerne (porters) på havne og gader i London, ikke three treads, som skrønen ellers lyder. Porteren, der blev navnet på denne alkoholstærke øltype, var i mange år den mest populære øltype i den engelske hovedstad.

Siden da har porteren udviklet sig i mange retninger med mindre alkoholstyrke (det vi i dag opfatter som klassisk porter) og højere (blandt andet som en anden øltype: stout).
Porterhouse Brew Co. begyndte i 1996 som den første brewpub i Dublin, men har siden ekspanderet med ”selvstændige” bryggerier, og dets øl bliver i dag solgt over store dele af verden.

Øllen er udvalgt og beskrevet af ølskribent John Jensen

Porterhouse Plain Porter