Månedens øl i Kinorevuen

Tally-ho

Adnams
Southwold, Suffolk, England
Barley Wine (/dark ale),  7,2 %

Tally-Ho er en engelsk sæsonøl, der ifølge den engelske ølhistoriker Ron Pattinson har været produceret siden 1878, kun afbrudt i forbindelse med de to verdenskrige, hvor rationering af råvarer gjorde det umuligt at brygge den relativt stærke øl.

Den blev oprindeligt brygget i oktober og lagret til juletiden, men mange pubber gemte tønder af den populære stærkøl og serverede den ved særlige begivenheder på andre tidspunkter.

Det er en rødgylden øl med holdtbart hvidt skum. Selv om det er en overgæret øl, har den en ganske svag duft med antydning af mørk malt. Smagen er fyldig med mørk malt og maltsødme, som holdes i balance af humlebitterheden, der dog kun opfattes svagt. Selv alkohol-procenten er forholdsvis høj, oplever man ikke Tally-Ho som en stærk øl. Eftersmagen er lang med næsten ingen bitterhed og tydelig smag fra den mørke malt.

Barley Wine er traditionelt fællesbetegnelsen for de stærkeste overgærede øl, men bliver også nogle gange brugt i forbindelse med undergærede lager-øl. De er ofte ret sprittede i smagen, hvilket dog ikke er tilfældet med den velbalancerede Tally-Ho. Det er en årgangsøl, hvor alkoholprocenten varierer fra år til år.

Adnams-bryggeriet blev grundlagt i 1890 i det østlige England i havnebyen Southwold, efter de to brødre George og Ernest Adnams i 1872 havde købt bryggeriet, hvor der angiveligt har været brygget øl siden 1345.

Se mere på adnams.co.uk og BeerAdocate

Øllen er udvalgt og beskrevet af ølskribent John Jensen

Månedens øl i Kinorevuen