Månedens øl i Kinorevuen

Aventinus Eisbock

Schneider Weisse
Kelheim, Bayern, Tyskland

Eisbock/Superbock, 12 %

Pas på den… den smager godt, men Aventinus Eisbock er en rasende stærk hvedeversion af den klassiske tyske øltype ”bock”. Tåget rødbrun med lavt med tæt og holdbart skum. Den dufter sødligt af banan, svesker og alkohol. Smagen er sødlig med alkohol, der prikker på tungen uden at være for påtrængende. Banan træder i baggrunden og giver palds til malt, svesker og alkohol. En fortrinlig eisbock i god balance.

Den er brygget på både hvedemalt og bygmalt i den tyske weissbier-tradition, hvor bock-øl ellers oftest brygges udelukkende på bygmalt.

Eisbock er en øltype, der ifølge overleveringen – og ølskribent Carsten Berthelsen – blev opfundet i forbindelse med, en sjusket bryggerlærling en vinter i slutningen af 1800-tallet glemte en sending fade med stærk bockøl ude i vinterkulden. Fadene frøs til og sprængtes, og da lærlingen som straf skulle drikke af den spildte øl, viste der sig en velsmagende og meget stærk version af dobbelbock, som siden da har båret navnet Eisbock.

Om historien holder sig helt til de historiske fakta, står hen i det uvisse, men det er ubestrideligt, at bryggerne udnytter, at vand og alkohol har forskellige frysepunkter ved fremstillingen af eisbock. Ved at fryse færdigbrygget dobbelbock, kan man fjerne en del af vandet fra øllet, som dermed får en endnu højere alkoholprocent og en mere intens smag.
Se mere på bryggeriets hjemmeside

Aventinus Eisbock


Månedens ekstraøl: Vedett Extra White

Duvel Moortgat
Antwerpen, Belgien

Belgisk Wit, 4,7%

Vedett Extra White er en letdrikkelig mild udgave af den belgiske hvedølstype Wit. Den er let tåget og helt lys gul med et tæt, holdbart hvidt skum. Duften er sød med en snert af citrus, moden banan og koriander, der går igen i den milde smag. Selvom der er brugt fire typer humle i brygningen af Vedett Extra White, er der kun ganske let bitterhed, som formentlig også bliver forøget af den tilsatte appelsinskal (pomerans).

Wit er den belgiske udgave af hvedeøl. Den bliver gæret ved høj temperatur (dvs. overgæret), og i modsætning til den tyske version er umaltet hvede en væsentlig del af maltblandingen. De tyske bryggere bruger maltet hvede i brygprocessen. Derudover har de belgiske bryggere en lang tradition for at tilsætte krydderier som koriander og appelsinskal under brygningen, hvilket har været forbudt under det tyske Reinheitsgebot.

Smagen er Wit er ofte ”slankere” og mere nuanceret end den tyske weissbier, ikke mindst på grund af de tilsatte krydderier.

Vedett Extra White er produceret af den belgiske – men internationale – bryggerigigant Duvel Moortgat, der siden 1871 har været i familien Moortgats eje. Se mere på virksomhedens hjemmeside

Månedens øl er udvalgt og beskrevet af ølskribent John Jensen

Vedett Extra White