Månedens øl i Kinorevuen

Naughty and Nice

Lervig
Stavanger, Norge
Dobbelbock, 8%

Naughty and Nice er en tidlig juleoptakt fra det norske bryggeri Lervig. Bryggeriet har skabt denne juleøl for at tilbyde et alternativ til de krydrede juleøl, der bliver produceret af andre mikrobryggerier. Brygmesteren har taget udgangspunkt i en gammel pilsneropskrift, og peppet den op med andre malttyper for at få en øl, der både egner sig til julebordet og til at blive drukket både før og efter selve måltidet. 

Det er en rigtig god og velbalanceret dobbelbock, der er klar rødbrun med kortvarigt tæt lysebrunt skum og en tør duft med mørk malt og alkohol. Meget fyldig smag uden at være sød, domineret af mørk malt. Alkoholen fylder ikke meget trods relativ høj procent, og der er næsten ingen bitterhed i den tørre eftersmag.

Bock-stilen blev udviklet i middelalderen i byen Einbeck i tyske Niedersachsen, men stilen blev hurtigt populær og efterspurgt i hele det tyske område. Den er karakteriseret ved forholdsvis høj alkoholprocent og hovedvægt på maltsmag med humlebitterheden i en tilbagetrukket balancerende rolle. I Bayern eksperimenterede munkene med endnu højere alkoholstyrker, der endte med stilen dobbelbock, der er fra 7,5 % og endnu mere fyldige i smagen. Siden har stilen bredt sig i utallige fortolkninger verden over.

Lervig-bryggeriet blev grundlagt i Stavanger i 2003. De første to år blev øllet, der dengang primært var pilsner, brygget på et andet norsk bryggeri, Macks Ølbryggeri i Tromsøe. 

I 2005 blev det nuværende bryggeri i Stavanger taget i brug, og i 2010 blev den amerikanske brygmester Mike Murphy (tidligere Gourmetbryggeriet i Danmark) ansat, hvorefter udvalget af øltyper fra Lervig er vokset betragteligt. Se mere på www.lervig.no

Øllen er udvalgt og beskrevet af ølskribent John Jensen

Naughty and Nice