Månedens øl i Kinorevuen

Trappist Extra

Belgisk Pale Ale, 4,8 %
Westmalle (Brouwerij Der Trappisten Van Westmalle)
Westmalle, Belgien

Westmalle Extra er en øl, der indtil for nylig kun blev brygget til munkenes eget brug på trappistklostret i Westmalle. Nu er øllen blev kommercielt tilgængelig i Europa og godt for det.
For Extra er en herlig, let øl, der er anderledes men dog med velkendte trappistkendetegn i smagen. Med en alkoholprocent på bare 4,8 er den væsentlig svagere end de alkoholtunge øl, der normalt kommer fra trappisterne.
Det er med til at give en sommerlig friskhed i smagen, man normalt ikke forbindelser med trappistøl. En rigtig god og frisk belgisk ale med sødme og fylde, der bringer tankerne i retning af en bitter version af den belgiske hvedeøl-stil Wit.

Trappistøl er i øvrigt ikke en øl-stil, men et varemærke, der garanterer en vis kvalitet og opfyldelse af nogle krav til bryggearbejdet. Trappist-klostrene brygger øl i flere forskellige stilarter, og det var trappisterne, der først brugte de tre belgiske stilbetegnelser Blonde, Dubbel og Trippel.

Trappisterne er udbrydergruppe af munke, der i midten af 1600-tallet mente, at cistercienser-munkene var blevet for slappe i deres krav til sig selv i dagligdagen. Trappisterne vendte sig mod blandt at munkenes løsslupne forhold til at æde og drikke, og i de første par år måtte trappistmunkene ikke drikke øl. Den gik heldigvis ikke i længden, og gennem en omtumlet tilværelse opbyggede og udviklede munkene gennem de næste århundreder stor bryggerkunst.
I midten af 1800-tallet tvang en belastet økonomi munkene til at “eksportere” øllet til det omgivende samfund for at få penge til at drive og vedligeholde klostrene. Trappistbryggerierne har de seneste 100 år udviklet sig til moderne bryghuse, drevet med den seneste teknologi. De smager af fugtig kælder, men er lavet ved hjælp af computere ☺
For at kalde sig Trappist-bryggeri skal man opfylde en række krav, og den vigtigste er, at trappistmunke skal tage sig af bryggearbejdet eller som minimum overvåge og styre processen. Overskuddet fra driften må udelukkende bruges til drift af klostrene og godgørende formål.

Øllen er udvalgt og beskrevet af ølskribent John Jensen

Westmalle Trappist Extra