Månedens øl i Kinorevuen

Rose Hipster

Jopen (Holland)
og Fanø Bryghus (Fanø)
Session IPA 5%

Rose Hipster er et samarbejdsbryg mellem det hollandske bryggeri Jopen og det danske Fanø Bryghus. Den er gæret med en traditionel norsk gærtype, der hedder Kveik, og der har indgået hybenroser i brygningen.
Det giver en meget frisk og let øl, der har en markant duft af frisk humle. Duften minder meget om den, der kan frembringes ved at gnide på humlekogler, der endnu sidder på planten. Samtidig har Rose Hipster sødlige elementer fra hybenroserne i både duft og smag.

Samarbejdsbryg er blevet meget populære blandt bryggerier på tværs af landegrænser de senere år. Brygmestrene besøger hinanden, og det giver ofte inspiration til usædvanlige eksperimenter med smagsstoffer og gærtyper.

Betegnelsen IPA kender de fleste som India Pale Ale, og mange kender de - om ikke andet så de mere farverige - versioner af historien om øl, der blev skabt med højt alkoholindhold og meget humle, for at kunne transporteres under vanskelige vilkår over lange afstande.
Session er en betegnelse, som også har lidt varierende versioner i historikken. En af versionerne fortæller, at betegnelsen stammer fra tiden omkring Første Verdenskrig, hvor alkohol endnu var en væsentlig del af en forplejningen på en arbejdsdag. Således også på de britiske våbenfabrikker, der af sikkerhedsmæssige årsager måtte indføre begrænsede perioder, hvor de ansatte måtte drikke øl med lavere alkoholprocent.
Efterfølgende er Session blev en fælles betegnelse for alkoholsvage varianter af øl med høj alkoholprocent. Der lidt forskelle på, hvor den grænsen går. Purister har længe fastholdt, at en session øl højst må have en alkoholprocent på 3-4 procent, men den mest udbredte version siger højst 5 procent.

Rose Hipster er en Session IPA… en alkohol-let version af en almindelig IPA, uanset om den er af engelsk eller amerikansk type.

Øllen er udvalgt og beskrevet af ølskribent John Jensen