Månedens øl i Kinorevuen

Matariki New Zealand Saison

Fuller’s & Moor Beer Company
London/Bristol

Matariki er en engelsk/new zealandsk fortolkning af den klassiske belgiske øltype saison. Den er helt lys og let tåget strågul med et stort, stabilt skum. Duften har en smule citrus men ikke mindst noget ferskenagtigt og en anelse peber. Smagen er let syrlig, tør men med fin fylde. Markant bitterhed, der bliver tydligere i den lange tørre eftersmag

Saison er en belgisk øltype, der er udviklet på gårdene i  Valonien i det sydlige Belgien. Øllet blev brygget i det kølige halvår og lagret gennem lang tid, indtil det skulle friste landarbejderne under det hårde mark- og høstarbejde. Selv om der er tale om en “proletar-øl”, var det nødvendigt, at den havde en kvalitet, der kunne konkurrer med nabogårdene, der også efterspurgte landarbejdere til det hårde arbejde i markerne.
Oprindeligt blev Saison brygget på lyst, lufttørret malt med tilsat rå hvede, der er med til at at sikre en tæt, stabil skumtop. Det var en syrlig øltype på grund af den lange opbevaring i træfade, men det element er forsvundet i forbindelse med moderne bryggemetoder.

Fullers’s & Freinds er en serie på seks specialøl, Fuller’s producerer i samarbejder med udvalgte regionale bryggerier i England. Brygmestrene har i alle seks tilfælde fået lov til at eksperimenter for at skabe nye eller forbedrede smagsoplevelser.

Fuller’s er ifølge bryggeriets hjemmeside Londons ældste, og der er blevet brygget øl på dets adresse siden 1630. Først i 1845 kom Fuller-familien ind i selskabet, der i dag brygger sit øl i Chiswick, London. Det fortsat familieejede selskab sælger øl over hele verden og ejer mere end 360 pubber i England. 

Se mere på http://www.fullers.co.uk

Øllen er udvalgt og beskrevet af John Jensen, ølskribent ved NORDJYSKE Medier