Månedens øl i Kinorevuen

Mercurial Mælk

Brewdog

Fraserburgh
Aberdeen, Skotland
12,2 % Milk stout

ADVARSEL: Indeholder lactose (mælkesukker)

Mercurial Mælk er en voldsom oplevelse. En stor og fyldig smag, der lægger et lag af sødme i munden, blandet med chokolade, vanilje, kaffe og andre gode sager. Den er silkeblød men pas på… den sparker som en hest med sine 12,2 procent alkohol. Lad bilen stå og overgiv dig til filmen og en herlig øloplevelse. Men husk at tage den fra køleskabet…ellers kan den godt blive for voldsom.
Mercurial Mælk er en atypisk Milk stout ikke mindst  på grund af dens alkoholstyrke. Normalt har en milkstout et alkoholindhold på 5-6 procent. Den er - som stilen foreskriver - tilsat lactose. Sukkerstofferne i lactose kan gæren ikke omsætte til alkohol, så lactosen bidrager næsten udelukkende til sødmen i øllet.
Stilen Milk Stout har eksisteret siden begyndelsen af 1900-tallet, hvor den blev introduceret i England.

Mercurial Mælk er brygget i et samarbejde mellem skotske Brewdog og danske To Øl.

To Øl er et dansk fantombryggeri (brygger på andres bryganlæg) og har eksisteret siden 2010, hvor det blev grundlagt af den nuværende ejer Tore Gynther med ambition om at brygge de bedste øl i verden. Siden er forretningen vokset, og To Øl’s øl kan, ifølge bryggeriet selv, nu købes i 52 lande. To Øl ejer og samarbejder med brewpubben BRUS i København, så i praksis har bryggeriet faktisk eget bryganlæg… bare ikke formelt.
Brewdog er et bryggeri, der ligger i det nordlige skotland i kystbyen Fraserburgh, nord for Aberdeen. Det blev i april 2007 stiftet af to 24-årige venner, der var trætte af at drikke industriproduceret øl. Med en ydmyg start uden ansatte og en produktion på blot 1050 hl har firmaet udviklet sig til i 2014 at have 358 ansatte og en årsproduktion på 90.000 hl. Undervejs har de to venner udbudt folkeaktier i virksomheden, der i dag mere end 70.000 aktionærer.

Øllen er udvalgt og beskrevet af John Jensen, ølskribent ved NORDJYSKE Medier