Månedens øl i Kinorevuen

Mocha Porter

Rogue Ales & Spirits
Newport, Oregon, USA
Amerikansk porter, 5,1 %

Mocha Porter er en rigtig fin udgave af den klassiske, engelske porter med diskret tilsat kaffe og chokolade i en fin balance, der blot forstærker porterens traditionelle kendetegn med en en tør bitterhed fra den mørke malt. Farven er klar mørk rød med kortvarigt lysebrunt skum. Den sødlige duft er ganske svag med mørk malt, kaffe og chokolade. Smagen er let bitter, tør men blød og domineret af mørk malt, kaffesyrlighed og en antydning af mørk chokolade. Eftersmagen er lang  og fyldig med let bitterhed.

Porteren er en engelsk øltyper, der blev udviklet i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet. I modsætning til andre relativt stærke øl (på det tidspunkt), blev den mærke øltype brygget ved at stikke fire eller fem bryg af den samme maltskrå sammen til en tør, bitter øl, der blev lagret i fade, 
hvilket gav dem navnet “Entire Butt Beer”, eller blot “Entire”. Men med tiden blev navnet ændret til 
“Porter” med reference til de mange havnearbejdere i London, der foretrak den friske, tørre øl, når de var på arbejde. 

Bryggeriet Rogue blev dannet i Newport, Oregon i 1988 af tre daværende chefer hos Nike (sko og sports-tøj), Jack Joyce, Rob Masser og Bob Woodell. De besluttede at gøre deres interesse for håndbrygning til en levevej. I oktober 1988 åbnede det første bryganlæg med brewpub tilknyttet, og siden har virksomheden vokset til et af USAs store craft-breweries med ni produktionsadresser i Oregon. Virksomheden højes ikke med brygning. Rouge producerer også spiritus, dyrker selv sine råvarer og producerer øltønder ud over at drive en række brewpubs.

 

Øllen er udvalgt og beskrevet af ølskribent John Jensen